ShareDotDoc

Je bent net op een 90-minuten durende reis meegenomen van een vrouw die middenin een oorlogsgebied lesgeeft aan kinderen. Ze heeft haar meest intieme gedachten, dromen en angsten met je gedeeld. Je hebt haar leren kennen en bewondert haar moedigheid. Je wilt wat DOEN, maar dat kan niet: documentaire protagonisten delen hun verhaal, niet hun contact informatie. Maar wat nou als dit wel kon?


 verbindt je met de alledaagse helden die jouw steun nodig hebben

 'share dot doc’: Connecting the dots between documentaries and the sharing economy.

Stichting Share.Doc stelt zich als doel het gat tussen de wereld van documentairefilms, filantropie en participatie te overbruggen. Want waar filmmakers zo ontzettend goed in zijn; emoties en empathie teweeg brengen, is wat de wereld van goede doelen nodig heeft om een donateur aan zich te binden. Dit wordt gedaan door impactvergroting: het persoonlijke verhaal uit een documentaire wordt ingezet voor een groter doel.

Share.Doc maakt door middel van een online platform en app steun mogelijk aan goede doelen in de vorm van individuele donaties en participatie. De protagonisten uit internationale documentaires die op het Share.Doc platform staan ingeschreven, worden verbonden met goede doelen die zich inzetten voor personen uit eenzelfde situatie. Dit noemen wij matched funding. Documentaire filmliefhebbers kunnen na het zien van een documentaire een geld donatie doen of meedoen aan een actie. Denk bijvoorbeeld aan een handtekeningenactie of twitteractivisme. Door te verbinden draagt Share.Doc bij aan de Duurzame Werelddoelen van de VN, welke terug te vinden zijn onder de verschillende thema’s op het Share.Doc platform.

Share.Doc is het eerste internationale platform ooit dat het mogelijk maakt in actie te komen na het zien van een documentaire. Het platform maakt het voor bewuste documentaire liefhebbers mogelijk om wat ze voelen om te zetten in actie. 

Lees meer over de context voor het project
 

Wat wij in 2018/2019 willen bereiken:

1) Share.Doc platform & app worden gecreëerd | Augustus - December 2018

2) Documentairemakers en goede doelen worden benaderd zich te verbinden aan Share.Doc | Najaar 2018

3) Officiële lancering van Share.Doc op een internationaal filmfestival in Nederland | Lente 2019

4) Na het kijken van een documentaire kan publiek naar de Share.Doc website of app gaan om een bedrag aan de documentaire protagonist en/of het daaraan gelinkte goede doel te doneren of zich op te geven voor een actie | Vanaf lente 2019 
 

De mensen achter Share.Doc
Anne Marie Borsboom is de trotse founder van Share.Doc. Met meer dan 30 jaar ervaring als een filmmaker, zij was een van de eerste cameravrouwen in Nederland en heeft voor diverse regisseurs gewerkt. Tijdens haar carrière heeft ze met filmfestival curatoren en filmmakers over de hele wereld gesproken, wat tot het idee leidde een platform te creëren dat documentairemakers en hun publiek de mogelijkheid geeft iets terug te geven. Share.Doc is het resultaat van haar reis als filmmaker en samenwerking met schrijfster Iris Weges (co-founder). Zij heeft internationale werkervaring in project management, communicatie, en onderzoek in internationale samenwerking. Samen representeren zij de twee werelden die ze graag willen verbinden.

Lees meer over de founders

Anne Marie Borsboom Iris Weges

 

Budget
Share.Doc zal een non-profit worden. Subsidies worden aangevraagd voor de eerste twee jaar. We willen dat Share.Doc uiteindelijk een financieel onafhankelijk platform wordt. Inkomsten zullen gegenereerd worden door middel van een kleine commissie op de donaties plus een 'doneer wat je wilt' optie wanneer filmmakers en goede doelen zich opgeven voor het platform. Daarnaast zullen organisaties de mogelijkheid krijgen te adverteren op de Share.Doc website tegen betaling. Kosten blijven beperkt tot het bouwen en onderhouden van het platform, marketing en promotie.